Kainuunharmas pelastettiin sukupuutolta 80-luvulla. Se on ollut pitkään hyvin marginaalinen rotu, jota on löytynyt vain innostuneimpien harrastajien lampoloista. Nyttemmin maassamme on jo muutamia harmaksiin erikoistuneita ammattilampoloita, joista me olemme yksi. Katraassamme määkii noin 160 harmasuuhta ja 10 pässiä. Karitsoita niistä saadaan vuosittain noin 2,5 x uuhien määrä. Harmasuuhia on Suomessa noin 1000.
Harmasta pidettiin aiemmin suomenlampaan yhtenä harvinaistuneena värimuotona. Joitain vuosia sitten MTT:n alkuperäisrotututkija Juha Kantanen osoitti kuitenkin DNA-tutkimusten perusteella harmaksen olevan aivan oma lammasrotunsa. Sukulinjoja on 7 kappaletta; A (Antti), I (Immo), L (Lauri), M (Matti), P (Pertti), R (Risto), T (Topi). Nimet tulevat harmakset löytäneen ja pelastaneen haapavetisen eläinlääkäri Pertti Hankosen sukulaismiehistä. Pyrimme säilyttämään tilallamme mahdollisimman monia näistä arvokkaista sukulinjoista.
Kainuunharmaskaritsa syntyy yleensä mustana ja vaalenee elämänsä aikana mustan, harmaan ja vaalean eri sävyihin. Harmaksia on myös pilkullisia ja harvinainen kastanjanruskea värimuoto. Katraastamme löytyy näitä kaikkia sävyjä.
Kooltaan harmas on hieman pienempi ja vähemmän lihaksikas kuin pidempään ja aktiivisemmin jalostettu valkoinen suomenlammas. Harmakset ovat äärimmäisen hedelmällinen rotu; pässikaritsat pystyvät astumaan jo 2 - 3 kk iässä, uuhikaritsa tulee sukukypsäksi 3 kk iässä ja karitsoita syntyy 2 - 4, joskus enemmänkin. Uuhet pystyvät tiinehtymään ympäri vuoden, eli karitsoitakin voidaan saada mihin aikaan vuodesta tahansa. Varhaisen sukukypsyyden vuoksi pässikaritsat vierotetaan emoistaan sukukypsyyden kynnyksellä. Uuhikaritsat voivat opetella uuheksi tulemista emojensa kanssa pidempään. Ensimmäisen kerran uuhikaritsat voidaan astuttaa sen jälkeen kun ne painavat vähintään 45 kg, eli puolen vuoden iästä eteenpäin.
Karitsat ovat teuraskokoisia 6 - 10 kk iässä. Harmaksen, kuten muidenkin kotimaisten maatiaislampaiden liha on hienosyistä ja aromikasta. Maatiaisten liha on todettu lihan laatutesteissä muita rotuja mureammaksi ja pehmeämmäksi. Suomenlampaan liha ei marmoroidu, vaan pysyy sisältä rasvattomana. Maultaan maatiaislammas on liharotuja maukkaampaa, mutta karitsan lihan aromi on aina mieto.
Miksi tilallamme kasvatetaan kainuja?
Koska ne ovat niin valtavan kauniita, uteliaita, lempeitä ja ne ovat juuri se meille sopiva lammasrotu. Niistä saa upeita taljoja, käsittämättömän pehmoista villaa, maukasta lihaa ja hyvää tuulta työpäiviin!
Kainuu grey
Rescuing the Kainuu grey breed started in the 1980s. For a long time it was a marginal breed kept only by enthusiastic hobbyists. Currently, in Finland, there are several large scale professional Kainuu Grey producers, which we are one of. In our sheep barn you can hear the bleating of over 160 Kainuu Grey ewes and 10 rams. Our ewes, on average, produce 2,5 lambs each. There are around 1000 Kainuu Grey ewes in Finland.
Previously the Kainuu Grey breed was thought to be a Finnsheep, of a different colour. Years ago Agrifood Research Finland landrace breed researcher Juha Kantanen discovered through DNA examinations that the Kainuu Grey was actually a distinct breed. There are only 7 different ram sire lines left. They are named after the veterinarian Pertti Hankonen’s ancestors. The man recognized for saving the breed. The ram sire lines are; A (Antti), I (Immo), L (Lauri), M (Matti), P (Pertti), R (Risto), T (Topi). At our farm we are trying as hard as possible to preserve all of these irreplaceable genetic bloodlines.
Kainuu Grey lambs are usually born black and lighten as they age, coming in all the different shades of blacks and greys. ”Greys” can sometimes be found speckled and rarely chestnut brown. In our flock you can see all these colours.
Size-wise” Greys” produce a slightly smaller carcass weight than the Finnsheep. This is because Finnsheep producers have been more active for longer with meat conformation breeding programs. ”Greys” are an extremely fertile breed. Ram lambs can reach sexual maturity at just 2 to 3 months of age and ewe lambs are mature at 3 months. Ewes can easily give birth 2 to 4 lambs and sometimes even more. The ewes can produce lambs any time throughout the year. Because of their early maturity ram lambs must be weaned from their mothers promptly to avoid unintended pregnancies. Our ewes are breed for the first time after they are 6 months old and weigh at least 45kg.
Our lambs reach butcher weight between 6 to 10 months of age. Kainuu Greys’ meat, like the other landrace Finnsheeps’ is finely textured and aromatic. The heritage breeds’ meats have proven to be juicier and softer. Finnsheeps’ meat is not marbled and stays non fat. Landrace sheep and lamb meat is aromatic and always mild.
Why we raise ”Greys”
Because they are absolutely beautiful, curious and affectionate. They give us wonderful fleeces, soft wool for handcrafts, delicious meat and are great work place companions.
© Herrakunnan Lammas 2025
Nettisivut: Mainostoimisto KN