Vasikkareseptit

lammas

 

Vasikan paisti

 

Pistä uuni lämpenemään n. 125-150 asteeseen. Laita liha uunipannuun ja taputtele pintaan suolaa ja pippuria. Liha on valmista kun sisälämpötila on n. 60 astetta. Ota liha uunista ja anna levähtää hetki peitettynä. Vasikan paisti on maukasta lämpimänä ja kylmänä. Illalliselta jääneen paistin voi erittäin hyvin siivuttaa seuraavana päivänä lounassalaatin kylkeen tai hiukan parempien voileipien täytteeksi.

 

Vasikanliha on maukasta yksinkertaisesti maustettuna. Sille sopii mausteeksi hiukan happamat maut, kuten sitruuna, valkoviini, salvia, tilli ja timjami.

 

__________________________________________________

 

Vasikan Ossobucco

 

4 kpl vasikan ossobucco- viipaleita (eli vasikanpotkaa viipaleina)
2 dl vehnäjauhoja leivittämiseen
50 g voita paistamiseen
2 sipulia
1 iso porkkana
1 palsternakka
muutama varsisellerin varsi
6 valkosipulin kynttä tai maun mukaan
4 tomaattia
2 dl valkoviiniä
tuoreita yrttejä: timjami, rosmariini, rakuuna, lehtipersiljaa, oreganoa
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje:

Kaada vehnäjauhot lautaselle tai vadille ja kääntele potkaviipaleet jauhoissa. Sulata voi isolla paistinpannulla ja ruskista viipaleet molemmin puolin. Nosta ne kevyesti öljyttyyn uunivuokaan. Kuori ja paloittele sipulit, porkkana, palsternakka, varsisellerit sekä valkosipulin kynnet. Lisää pannulle tarvittaessa hieman voita ja käytä juureksia ja sipuleita hetki pannulla. Lisää pannuun lohkotut tomaatit, valkoviini sekä kourallinen valitsemiasi yrttejä. Kiehauta ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kaada pannun sisältö vuokaan potkaviipaleiden päälle ja nosta vuoka uuniin. Hauduta 150-asteisessa uunissa 2-2,5 tuntia. Tarjoile ruoka esim. sahrami- tai kurpitsarisoton kera.

 

__________________________________________________

 

Flaamilainen lihapata

3-4 annosta riippuen syöjien nälästä

 

n. 500g naudan paistia, kuutioituna

n. 300g sipulia, krouvisti paloiteltuna

voita

oliiviöljyä

n. 2 rkl vehnäjauhoja

2 ½-3 dl lihalientä

33 cl (hyvää belgialaista) tummahkoa olutta

timjamia

laakerinlehtiä

mustapippuria

suolaa

n 1 rkl ruskeaa sokeria

n 1 rkl omenaviinietikkaa

 

karkeaa sinappia

pipareita

 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Kuumenna voi padassa, ruskista lihapalat siinä (tee osissa jos pata on pieni ja lihaa paljon). Nosta lihat sivuun ja lisää pataan hiukan öljyä (jos tarvitsee), ruskista sipulit. Kun sipulit ovat saaneet kauniisti väriä, lisää pataan jauhot, sekoittele hetken aikaa jotta jauhot hiukan ruskistuvat ja tarttuvat sipuleihin. Lisää lihaliemi, sekoita niin että pohjasta irtoavat ruskistamisen jäljet mukaan. Lisää olut, lihat (ja niistä irronneet nesteet), timjami ja laakerinlehdet sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Lisää myös  sokeri ja viinietikka. Kiehauta, siirrä uuniin ja kypsennä pari tuntia, tai kunnes liha on mureaa. Viimeisen puolen tunnin kohdalla lisää padan päälle kolme piparia joiden alapintaan on sipaistu paksulti karkeaa sinappia. Piparit hautuvat ja hajoavat pataan, saostaen ja maustaen sitä samalla.

Tarjoa vaikkapa perunamuusin, tai belgialaiseen tapaan esimerkiksi ranskalaisten perunoiden kera.

 

(Ohje Puolikiloavoita-ruokablogista asiakkaamme kautta)

 

__________________________________________________

 

Ruotsalaiset lihapullat

 

Ainekset
300 g jauhettua vasikanlihaa

1 sipuli hienonnettuna
2 munaa
2 rkl korppujauhoja
            suolaa, valkopippuria, lihalientä

Kastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl   siivilöityä keitinlientä
1 dl   kuohukermaa
             vahvaa ja makeaa sinappia

1. Sekoita taikina-ainekset keskenään ja vaivaa taikina tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä.
2. Kuumenna litra lihalientä ja laita lihapullat varovasti liemeen kypsymään. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Nosta pyörykät liemestä reikäkauhalla.
3. Sulata kastiketta varten voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja siivilöi päälle kuumaa keitinlientä. Anna kastikkeen kiehua viitisen minuuttia. Lisää kerma ja sinappi ja kuumenna kastike. Mausta kastike tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

__________________________________________________

 

Wallenbergin pihvit

500 g vasikan jauhelihaa
2 dl kermaa
4 munankeltuaista
suolaa ja pippuria
10 viipaletta ranskanleipää
2 dl löysähköä kermavaahtoa
3 dl pakasteherneitä
2 sipulia
suolaa, pippuria, sokeria

paistamiseen voita ja öljyä

Voisula:
150 g voita
½ dl persiljasilppua

Perunamuusi:
1 kg perunaa
2 dl maitoa
50 g voita
suolaa ja pippuria

Ainesten tulee olla jääkaappikylmiä. Sekoita jauhelihaa, suolaa ja pippuria muutama sekunti tehosekoittimessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää keltuaiset ja sen jälkeen 2 dl kermaa vähän kerrallaan. Kaada seos kulhoon ja lisää 2 dl kermavaahtoa kääntelemällä. Nosta hetkeksi jääkaappiin.
Leikkaa leivästä reunat ja murenna sisus esim. tehosekoittimessa.
Muotoile jauhelihasta neljä pihviä märillä käsillä ja pyörittele ne leivänmuruissa. Paista 6 - 7 minuuttia hiljaisella tulella voi-öljyseoksessa, kunnes pihvit ovat kullanruskeita.
Kuori ja hienonna sipuli ja persilja. Kuullota herneitä hetki voitilkassa. Lisää sipuli ja persilja. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
Tee perunasose. Ruskista voi ja lisää persilja. Tarjoile heti pihvien kanssa.

 

__________________________________________________

 

Vasikan Vitello Tonnato

 

Vasikan ulkofilettä

Porkkana

Sipuli

Peruna

 

Tonnato:

3-4 anjovisfilettä

170 g tonnikalaa

1 rkl kapriksia

2 rkl sitruunamehua

5 rkl oliiviöljyä

1 rkl persiljaa

majoneesia

 

Kuullota paloiteltuja kasviksia hetki kattilassa öljyssä. Lisää file, pyöräytä pinta kiinni, mutta älä anna ruskistua. Lisää vettä niin, että liha lähes peittyy. Keitä kypsäksi ja jäähdytä.

 

Sekoita anjovikset, tonnikala, kaprikset, sitruunamehu ja oliiviöljy tehosekoittimessa. Sekoita tahna majoneesiin. Siivuta jäähtynyt file ohuiksi siivuiksi ja kaada tonnato sen päälle.

Anna jäähtyä jääkaapissa 2-3 tuntia. Tarjoile sitruunaviipaleiden ja persiljasilpun kanssa.

 

(Ohje Toscana Mia Cooking School, Radda in Chianti)

 

Vinkki asiakkaalta:

Käytä vasikanlihana pataliha, eli etuselkää, lapaa tai niskaa. Hauduta hitaasti ylikypsäksi tagine-padassa ja nauti tonnaton kanssa.

Perinteisellä tavalla valmistettuun vitelloon voit käyttää myös vasikan sisä- ja paahtopaistia.

__________________________________________________

 

Pääsiäisen yllätysmunat vasikan jauhelihasta (n. 6:lle)

 

Taikina:

1 kg vasikan jauhelihaa

2 sipulia hienonnettuna

1 tl suolaa

1 tl kanelia

1 tl juustokuminaa

1 pss kuivattuja aprikooseja

2 kananmunaa

1 tl maustepippurijauhetta

 

Haudutuskastike:

2 purkkia tomaattimurskaa

1 sipuli

2 tl sokeria

1 tl suolaa

3 tl oreganoa + muita yrttejä

 

Sekoita taikina-ainekset keskenään ja anna vetäytyä puoli tuntia. Pyörittele lihapulliksi. Upota aprikoosi pullan keskelle, nipistele pulla kiinni ja muotoile soikeaksi. Paista pannulla pinta kauniin ruskeaksi. Lado pullat uunivuokaan. Valmista haudutuskastike sekoittamalla aineet keskenään ja kaada pullien päälle vuokaan. Hauduta uunipadassa n. 2 h 175°C:ssa.

 

Tarjoile esim. lohkoperunoiden ja hunajaisten uunijuuresten kera.

 

__________________________________________________________

 

Vasikan maksaa haudutetulla sipulilla

 

800 g vasikan maksaa

öljyä

voita

 

Sipulilisuke:

2 isoa sipulia

voita

1 rkl etikkaa

4 dl kermaa

suolaa

pippuria

Tarjolle puolukkaa ja perunamuusia


   

1: Poista maksasta kalvo ja isoimmat suonet. Leikkaa 200 gramman paloiksi ja valuta jääkylmän veden alla viisi minuuttia. Kuivaa hyvin.

 

2: Leikkaa sipuli ”veneiksi” ja lämmitä tilkka öljyä ja voita pannulla. Älä päästä palamaan. Lisää sipulit ja kuullottele miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Lisää etikka ja kerma, hauduta puolisen tuntia. Ota sivuun ja mausta.

 

3:Kuumenna puhdas pannu erittäin kuumaksi. Laita pannuun öljyä ja hyvin kuivatut maksapihvit. Paista toiselta puolelta noin kaksi minuuttia.

 

4:Käännä ja lisää kaksi ruokalusikallista voita. Paista ja anna voin ”vaahdota”, se antaa lihaan makua. Paista noin kaksi minuuttia. Voit vielä käyttää lihoja 180-asteisessa uunissa neljän minuutin ajan, jos ne ovat paksuja.

 

5: Tarjoile puolukan ja perunamuusin kanssa

(Resepti Tomi Björck)

 

__________________________________________________

 

Prässättyä vasikanrintaa

(tarjoiltuna punajuurisiivujen päällä)

 

500 g vasikan rintaa tai lapaa

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

1 sipuli

laakerinlehti

maustepippureita

suolaa

6 -8 pientä punajuurta

oliiviöljyä

 

Huuhdo liha hyvin kylmässä, valuvassa vedessä. Laita kylmään veteen kattilaan ja kuumenna. Kun liemi alkaa kiehua, kuori vaahto huolellisesti. Lisää kuutioidut porkkanat, selleri ja halkaistu sipuli. Lisää laakerinlehti ja pippurit. Keitä n. 2 tuntia miedolla lämmöllä, kunnes liha on täysin kypsää ja mureaa.

 

Siivilöi liemi ja poista jänteet ja kalvot lihasta. Nosta lihapalat kelmulla vuorattuun pitkänmalliseen vuokaan ja suolaa. Peitä kelmulla ja laita voimakas paino päälle. Anna olla kylmässä yön yli.


Kuori keitetyt punajuuret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Nosta punajuuriviipaleet öljyllä sivellylle lautaselle vieri viereen. Kumoa liha vuoasta ja poista kelmu. Leikkaa ohuita viipaleita punajuurien päälle. Lisää runsaasti vesikrassia tai rucolaa. Pirskottele oliiviöljyä päälle ja mausta suolalla ja pippurilla.

______________________________________________

 

Saltimbocca

 

400 g vasikkaa ohuina siivuina

100 g prosciutto crudoa

4 tl oliiviöljyä

salvian lehtiä

½ lasia valkoviiniä

2 rkl jauhoja

suolaa

pippuria

 

Aseta prosciuttosiivu ja 1 - 2 salvianlehteä vasikanlihasiivun päälle. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kääri siivut rullalle ja kiinnitä rulla cocktailtikulla.

Pyörittele rullat jauhoissa. Paista rullat kullanruskeiksi pannulla oliiviöljyssä.

Lisää viini ja tarvittaessa suolaa, keitä kypsiksi.

 

Ohje Toscana Mia Cooking School, Radda in Chianti

______________________________________________

_____________________________________

 

 

IMG_0660.JPG

FB taustakuva Liity postituslistalle Facebook -pallo